Un simptom bizar al COVID-19 îi șochează pe medici

În spitalele din jurul lumii, doctorii rămân șocați de un simptom ciudat al pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Deși nivelul de oxigen din țesuturile lor este la un nivel catastrofal de mic, pacienții vorbesc și se comportă ca și cum nu ar avea nicio problemă, relatează CNN.

Pacienții care suferă de ceea ce a fost denumit „hipoxie fericită” sau „hipoxie tăcută” vorbesc, stau pe rețelele sociale și nu se plâng de niciun disconfort.

Medicii sunt șocați, însă, pentru că la nivelul extrem de scăzut de oxigen din țesuturile lor, ei ar trebui să fie în stare de comă sau într-o accentuată stare de disconfort.

Termenul medical este „hipoxie tăcută”. Se întâmplă atunci când oamenii nu sunt conștienți de faptul că nu au suficient oxigen și se prezintă la spital într-o stare mult mai proastă decât arată. Mulți dintre ei au trecut deja prin simptomele clasice ale COVID-19 cu între două și șapte zile înainte să ajungă la spital cu greutate la respirație, spune dr. Richard Levitan, medic în New Hampshire.

El a văzut pacienți la camera de urgență cu un nivel de oxigen în țesuturi de sub 50%, atât de scăzut încât ar fi trebuit să fie incoerenți și aproape inconștienți. Saturația normală cu oxigen este între 95% și 100%, iar orice valoarea sub 90% este considerată anormală.

Pe lângă acest bizar simptom, Levitan spune că radiografiile pulmonare ale acestor pacienți arătau niște leziuni pneumonice atât de severe încât ei ar fi trebuit să aibă dureri groaznice și să respire cu mare greutate, scrie digi24.ro.