ULTIMA ORA! Vești bune pentru șoferi. La ce preț se vinde RCA, în funcție de vârsta șoferului și capacitatea motorului? Prețurile sunt constante sau chiar în scădere și mult sub tarifele de referință

0

Prețurile la care firmele de asigurare din România au vândut asigurarea RCA sunt cu mult sub tarifele de referință publicate recent de ASF, dar și sub referința anterioară, publicată în luna aprilie, arată date oficiale de vânzări consultate de Economica.net.

Pentru anumite categorii de șoferi, prețurile de vânzare sunt și cu 30% sub referință. Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din ASF explică, pentru

Economica.net, de ce tariful de referință este un indicator extrem de important (deși nici nu reprezintă un plafon și nici nu reflectă prețurile la care se vinde efectiv RCA) și de ce anunțata creștere de tarife pentru șoferii sub 30 de ani este departe de a avea relevanță la nivelul întregii piețe.” Între ultimele două raportări privind tarifele de referință pentru RCA (nr. cea din aprilie 2021 și cea din august 2021) nu sunt diferențe majore. Am făcut o medie și am comparat tarifele publicate în prima parte a anului cu noile tarife. Diferența este de minus 0,5%, deci în ușoară scădere.”, a declarat, pentru Economica.net, Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Aceasta înseamnă, în termeni mai simpli, că referința RCA pentru următoarele șase luni este sub cea a precedentelor 6 luni, ceea ce sugerează că o explozie a prețurilor asigurării autor obligatorii este puțin probabilă.

Tarifele de referință sunt publicate de ASF pentru fiecare categorie de vârstă și fiecare capacitate cilindrică a motorului pe care le iau în calcul firmele de asigurare atunci când stabilesc prețurile. Tarifele sunt calculate în funcție de medii ale indicatorilor din cei cinci ani anteriori publicării.