ULTIMA ORA! Specialiştii anunţă o criză a alimentelor. Preţul pâinii ar putea exploda

0

Seceta şi canicula din ultimii ani face ca prețurile alimentelor să crească la nivel mondial. Potrivit specialiştilor, pâinea şi produsele de panificaţie se vor scumpi semnificativ în perioada următoare.

Chiar dacă pentru România 2021 se anunţă un an de excepție pentru agricultură şi producţii semnificative de grâu şi orz, la nivel global este dezastru. Seceta şi canicula au pârjolit culturile de grâu din Canada în luna iulie, la câteva luni după ce o iarnă grea le-a lovit pe cele din Rusia.

Cotaţiile futures la grâu la bursa de la Paris au crescut cu 9,5% săptămâna aceasta, până la cel mai ridicat nivel de după 2012, după ce Departamentul american al Agriculturii (USDA) şi-a redus estimările privind producţiile de grâu din Canada şi Rusia, ceea ce va afecta stocurile şi comerţul mondial. O recoltă mai mică de grâu în SUA creează presiuni suplimentare, după cum anunță Agerpres.

Impactul va fi resimţit atât de gospodării, cât şi de guverne, în special din ţările sărace care se bazează pe importuri. Şi atât în SUA cât şi în altă parte, costurile mai mari la pâine vor reprezenta o nouă presiune asupra unui lanţ de aprovizionare cu alimente care se confruntă deja cu un deficit de mână de lucru şi probleme cu logistica.