ULTIMA ORA! Informația momentului despre vaccin! Ce trebuie să știe, de fapt, femeile

Riscul pentru femeile gravide în urma unei infecții cu SARS-CoV-2 este mult mai mare decât riscul unor posibile efecte secundare ale vaccinului, arată o analiză The Conversation.

Vaccinarea în timpul sarcinii este sigură și protejează atât mama, cât și copilul, așa cum arată numeroase studii.

Orice boală infecțioasă necunoscută poate fi un risc pentru femeile însărcinate, deoarece ar putea afecta sarcina și fătul. Din această cauză, de la începutul pandemiei s-a acordat o atenție deosebită efectelor COVID asupra femeilor gravide.După 18 luni de monitorizare, medicii și cercetătorii și-au construit o imagine a riscului. Au descoperit că femeile însărcinate nu sunt atât de expuse infectării cu COVID, și că majoritatea femeilor însărcinate infectate cu SARS-CoV-2 are simptome ușoare sau deloc și nu suferă complicații grave. De asemenea, este puțin probabil ca mama să transmită virusul fătului.

O infecție virală poate perturba funcția placentei, ducând la naștere prematură
Cu toate acestea, unele femei însărcinate infectate pot experimenta forme severe. În acest caz, crește riscul nașterii premature, al internării la terapie intensivă. În rîndul populației generale, femeile însărcinate care sunt obeze sau cele de culoare sunt mai susceptibile de a avea o formă severă, potrivit The Conversation.

Aceste rezultate sunt probabil legate de efectul SARS-CoV-2 asupra placentei.