România demarează o nouă strategie militară. Serviciul militar voluntar în termen devine obligatoriu

0

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o nouă strategie militară pentru România, care include reintroducerea serviciului militar voluntar în termen

Ruxandra Rădulescu
11 aug. 2021, 17:13 Guvernul a aprobat în ședința de miercuri, o nouă strategie militară pentru România. Nouul proiect include ca reintroducerea serviciului militar voluntar obligatoriu.

Documentul anlizeazî abordările în domeniul securităţii şi apărării ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene, având în vedere riscurile şi ameninţările de natură militară la adresa României, misiunile Armatei şi obiectivele militare naţionale prevăzute în Carta albă a apărării.În acest sens va fi reintrodus serviciul militar voluntar. Guvernul a demarat schimbările legislative care vor permite selecţia, recrutarea şi instruirea de militari voluntari în termen. Noile măsuri pentru rezervisti au fost finalizate și vor forma o structură de forţă terestră pentru misiuni pe timp de pace, dar şi în timpul stării de urgenţă.

„Realizarea obiectivelor Strategiei militare pentru perioada 2021 – 2024 asigură îndeplinirea misiunii fundamentale a Armatei României – garantarea integrităţii teritoriale, a suveranităţii şi a independenţei naţionale, în baza unei capacităţi reale de descurajare şi de proiecţie a forţei, integrată flexibil în structurile Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene”, arată un comunicat de presă al MApN.Strategia militară stabileşte priorităţile în ceea ce privește dezvoltarea abilitățilorArmatei, care urmează strategiile anterioare, în mod corelat cu garanţiile de securitate ce decurg din dubla apartenenţă a Românei la NATO şi UE, precum şi din parteneriatele strategice cu alte state.