Revenit din Germania pe litoralul nostru după 23 de ani, fostul mare fotbalist Marcel Răducanu admite: „N-aș mai putea trăi în România” Citeşte întreaga ştire: Revenit din Germania pe litoralul nostru după 23 de ani, fostul mare fotbalist Marcel Răducanu admite: „N-aș mai putea trăi în România”

0

Fostul star de la Steaua și de la Borussia Dortmund, stabilit și respectat de decenii în Germania, a intrat din nou în Marea Neagră, după o ”secetă” de 23 de ani. În sejurul de pe litoral, a călcat pe o plajă de fițe din Mamaia, s-a întâlnit cu oameni de sport importanți și a făcut băi cu nămol alături de pensionari, la Techirghiol.

Cum se vede Germania prin ochii celor plecați afară tot aflăm. Dar cum este văzută țara noastră de către un ”neamț” născut și crescut în cartierul bucureștean Balta Albă? Fugit din România comunistă în 1981, la un an după ce fusese declarat cel mai bun fotbalist al României, Marcel Răducanu, 64 de ani, vine rar acasă. Dar, când o face, lasă urme.

Campusul îl readuce acasă Marcel Răducanu a intrat în România în urmă cu două săptămâni, pe la Timișoara. La câteva zile distanță, a străbătut țara, cu mașina, până la Constanța. 760 de kilometri de la vest la sud-est în care a prins drag de frumusețile patriei și s-a convins cum este să stai blocat în trafic. În Banat, fostul mare fotbalist și-a ținut a 8-a ediție a ”campusului Marcel Răducanu”, un cantonament cu statut de întâlnire anuală în care părinți din Timișoara, Arad și zone limitrofe, ba chiar și din Austria, și-au adus copiii la ”control”, pentru a fi testați și evaluați de un specialist cu certificat internațional.

Cu toții apreciază faptul că Răducanu a remarcat primul, la 10 ani, talentul de viitor campion mondial al germanului Mario Götze. ”De unde, domnule, atâția bani?” Solicitat fizic la antrenamentele conduse în vestul țării, Răducanu și-a cărat pe litoral problemele medicale pe care i le-a pus în cârcă fotbalul de performanță, la schimb cu plăcerea jocului, gloria sportivă și cu banii.

Aflat în pragul pensionării, ex-internaționalul luptă cu o artroză la genunchiul drept, cu dureri la spate și cu o semipareză la mâna dreaptă. Operația la coloana vertebrală efectuată recent în Germania i-a atins un nerv, iar durerea a coborât pe mâna dreaptă că abia o poate ridica la orizontală. Pe litoral, primul drum l-a făcut la mare. Intrarea și-a făcut-o printr-o plajă de fițe, Caelia din Mamaia, unde parcarea semăna cu un salon auto.

Și, imediat, nedumerirea: ”De unde, domnule, atâția bani?”. La Dortmund, Răducanu vede că românii vin în Germania pentru o viață mai bună, așa că alinierea bolizilor îl intrigă. În Mamaia, Răducanu a revăzut marea după 23 de ani. Nu s-a aruncat în valuri, ci și-a luat șlapii albi în mână și a intrat îmbrăcat, până la glezne, în apă ocolită de algele care, în alte stațiuni, sufocă litoralul.