Povestea tristă a unei badante din Romania

0

Într-un articol de o sensibilitate emoționantă, Elena Agapu a relatat pe un site al unei asociații românești din Italia,

povestea Marianei, o badantă româncă care a venit să muncească pe brânci în Italia

pentru o viață mai bună dar a ajuns să-și plătească cu ultima lichidare biletul de avion spre România pentru a putea să moară acasă.Vezi mai jos istoria care nu poate decît să pună pe gînduri orice om de bună credință.

„Nebuna” de pe străzile Romei
“Într-un august, trecând pe o străduţă în faţa unei farmacii dintr-un cartier din Roma unde locuiam, o femeie, panicată că nu găsea drumul spre “locul de muncă”, se oprise în faţa mea şi tremurând mă întrebă într-o italiană stângace dacă ştiu unde este un parc ce se află în faţa unor magazine. Totul era confuz, pentru că nu dădea indicii concrete. Mi-am dat seama că e româncă şi i-am vorbit direct în româneşte, moment în care a izbucnit în plâns, rugându-mă să n-o abandonez acolo, că s-a rătăcit şi evident e disperată.

În august, majoritatea italienilor cât şi angajaţii sunt plecaţi în concedii. Oraşele, în cazul meu Roma, sunt parcă nelocuite: puţine persoane pe străzi şi puţine magazine deschise, transportul în comun

are orar redus, alimentarele şi farmaciile fac “de tură”, fiind deschise cam una din şapte pe cartier. După ce am calmat-o pe femeia panicată, am aflat că se cheamă Mariana, că are 44 de ani şi din ce oraş este.