Moșii de iarnă 2020. Când este Sâmbăta morților și ce tradiții se respectă

0

Moșii de iarnă 2020 se vor sărbători pe 22 februarie. Este o sărbătoare religioasă cu numeroase tradiții și obiceiuri.

Află ce trebuie să respecți în ziua de 22 februarie 2020, de Sâmbăta Morților.

În această zi de pomenirea a morților, se aduce aminte de bunicii, părinții, strămoșii plecați dintre noi. Sâmbăta stabilită pentru pomenirea morților se stabilește în funcție de data Paștelui. Ziua este sâmbăta de dinaintea lăsatului secului pentru Postul Paștelui. Mai este cunoscută și ca Sâmbăta de dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți.

Anul acesta Mosii de Iarna 2020 sunt in 22 februarie 2020

Pe 22 februarie 2020, creștinii ortodocși fac mare parastas. Sunt Moșii de iarnă, numiți în popor și „Moșii cei mari” sau „Pomenirea Morților”.

Este important de știut, că se pomenesc persoanele care nu au avut slujbă de înmomântare. Se face mijlocire din partea Bisericii, pentru cei care au murit pe neașteptate, fără pregătiri sau fără pocăința necesară.

În această zi, se spune că sufletele morților vin pe pământ și mănâncă din cele pregătite. La cimitir se aprind două lumânări pentru sufletele morților. Se spune că sufletele lor veghează din lumea de dincolo asupra casei din care au plecat.

Atenție, cei care au murit de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.

Pentru ca pomana să fie primită, se spune că este bine să respectăm vechile tradiţii legate de Moșii de iarnă.

În această zi se urmează diverse obiceiuri și superstiții. Se dau pachete de pomană, iar acestea se sfințesc înainte de a fi dăruite. Se dau de pomană sarmale, friptură, plăcinte, brânză, vin, colivă, colaci, fructe. Se mai dă și piftie, în anumite zone această zi e cunoscută ca Sâmbăta Piftiilor. La biserică se oficiază Sfânta Liturghie, apoi urmează slujba Parastasului.

Moșii de iarnă 2020. Ce nu ai voie să faci și ce se dă de pomană

– nu se muncește de Moșii de Iarnă; Tradiția spune că cine nu respectă regula va tremura ca piftia sau va innebuni.

– nu se spală rufe

– nu se mătură gunoiul în Sâmbăta Morților, acesta poate ajunge în gura morților

– nu se fac nunți; practic sezonul de nunti este închis până după Duminica Tomii

În Muntenia, se pune un bănuț lângă coliva care se dă de pomană. Se duce celui mai sărac om din sat. Asta le va aduce spor și binecuvântare cât și celui care a dăruit, dar și celui care a primit.

În Banat, femeile merg de diminață la cimitir și dau mormintele cu tămâie, apoi se duc la Biserică. Se dau de pomană vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc. De asemenea, se mai dă de pomană friptură de porc.

În Bucovina, pachetele conţin plăcinte cu brânză şi se împart familiilor sărmane, mai ales care au copii.

În Transilvania, de cele mai multe ori, se dau de pomană bucatele preferate de cei pentru care se face pomană. Plus o prăjitură cu mere, numită „pupi”.

Praznicul Moşilor de Iarnă cinsteşte memoria rudelor şi prietenilor noştri trecute de ultimul hotar al vieţii pământeşti. Biserica rânduieşte astfel de momente de reculegere, pentru că nu vede în moarte sfârşitul existenţei omului.