LEGEA CARANTINEI ÎN CAZ DE CORONAVIRUS VA FI MODIFICATĂ! TOTUL SE DECIDE AZI! CUM VA ARĂTA ACTUL NORMATIV

Proiectul de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic este dezbătut, de mai multe zile, în cadrul Comisie Juridice a Senatului. Votul final urmează să fie dat, joi, la prânz.

Au fost aduse o serie de modificări la proiectul de lege privind carantina și izolarea, acestea au fost anunțate în cadrul dezbaterilor de miercuri seară.

Astfel, în urma discuțiilor s-a decis că izolarea poate fi dispusă pe durată limitată, în mod nediscriminatoriu şi proporţional cu situaţia de fapt care o determină. De asemenea, izolarea pentru un pacient bolnav minor se dispune într-o primă fază la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta, scrie Agerpres.

Noi modificări la Legea carantinei

Conform noilor modificări, se prevede că INSP are obligaţia de a comunica zilnic: numărul cazurilor retestate, numărul cazurilor noi şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, a decis, miercuri seara, Comisia juridică a Senatului.
O altă modificare vine în legătură cu izolarea pentru un minor, care se va dispune în primă fază la domiciliul aparţinătorului.

„Dacă persoana este un minor, măsura izolării pentru acesta se instituie (…) la domiciliul aparţinătorului sau într-o locaţie declarată de acesta. Izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare (…) se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare”, este precizat într-unul dintre alinite.