Italia. Ce riscă patru români care tăiau porcul în curte, de sărbători

0

Patru români rezidenți în Italia s-ar putea plătească scump păstrarea tradiţiilor de sărbători din țară, după ce au tăiat un porc în propria curte, fără a respecta legislația din Peninsulă, care impune norme foarte stricte atunci când e vorba de sacrificarea animalelor.

Italia. Ce riscă patru români care tăiau porcul în curte, de sărbători1

Abandonat pe o masă într-o curte, un porc pe jumătate ars sub privirile a doi agenţi de la poliţia locală din oraşul Anzio, lângă Roma – asta înfățișează una dintre fotografiile publicate de cotidianul Il Messaggero, care ilustrează un amplu articol despre fapta celor patru români, denunţaţi pentru că au ucis “în mod abuziv” un porc, de sărbători.

„Imediat au intervenit la faţa locului agenţii conduşi de comandantul Sergio Ierace, care au găsit un porc tăiat de curând într-o grădină de lângă locuinţa celor patru români, în absenţa oricăror condiţii de igienă şi siguranţă.

Agenţii au constatat, după o examinare succesivă, că bietul animal a fost sacrificat fără a fi mai întâi asomat – operaţiune prevăzută de lege pentru a nu provoca suferinţa inutilă a animalului”, descrie Il Messagero operaţiunea polițiștilor, alertați de vecinii românilor, speriați de zgomotele făcute de porcul sacrificat.

Poliţia locală a solicitat intervenţia autorităţii sanitare locale, care a confirmat nu numai moartea violentă a animalului, ci şi „cruzimea cu care a fost sacrificat”, fără a fi asomat, așa cum prevede legea.

„Acţiunile ulterioare de investigaţie au dus la identificarea fermei de unde provine porcul, fiind vorba de o fermă autorizată, dar încă se cercetează modalitatea de vânzare şi transportul animalului”, mai scrie Il Messaggero.

Informația, publicată în prima zi a anului de „Il Messaggero”, a declanşat un val de reacții pe reţelele sociale, unii din cititorii italieni cerând ca cei patru să „fie trataţi aşa cum au tratat ei animalul”.

În mai puţin de o oră, ştirea a fost distribuită de aproape 800 de ori având sute de comentarii.

Câţiva cititori le-au urat celor patru români „aceeaşi soartă ca a animalului”. „Ar trebui măcelăriţi aceşti zulu”, „La moarte cu ei”, „blestemaţilor” sunt doar câteva comentarii.

Alţi cititori, la polul opus, fac referire la tradiţii similare din Italia. „Când eram tânăr, aşa erau sacrificate toate animalele la ţară”, spune un cititor. „Până acum 20, 30 de ani, era o sărbătoare, acum devine o crimă”, constată un alt cititor.

Cei patru români, cu vârsta cuprinsă între 35 şi 40 de ani, împreună cu un cetăţean italian, care a transportat porcul, au fost denunţaţi pentru „cruzime faţă de animale şi tranşare clandestină”. Ei riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni până la un an şi o amendă de până la 150.000 de euro.