Ce nu trebuie să faci de Sfânta Parascheva. Tradiţii şi obiceiuri

0

Credincioşii o sărbătoresc miercuri ( 14 octombrie) pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, considerată ocrotitoarea Iaşului şi a Moldovei.

Tradiţiile şi obiceiurile pentru această zi s-au păstrat

de-a lungul timpului! Ce să faci şi ce să nu faci de Sfânta Parascheva dacă vrei să-ţi meargă bine.În data de 14 octombrie a fiecărui an, credincioşii o preznuiesc pe Sfânta Parascheva.

În această zi se ţine post, nu se munceşte şi în tradiţia românească este ziua în care se prezice starea vremii.

În popor se spune că Sfânta Parascheva îi fereşte pe oameni de boli, de grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi.

În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează şi se dă de pomană pentru sufletele celor adormiţi.

La ţară, în această zi, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage asupra casei lor nenorociri. De Sfânta Parascheva nu se lucrează, nici la serviciu şi nici în acasă, pentru a te feri de pericolul bolilor

de ochi şi durerilor de cap. În tradiţie se spune că fetele care cos şi care spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne nemăritate.Ce să faci şi ce să nu faci de Sfânta Parascheva. Nu se mănâncă pepene roşu
Cu toate că este o zi în care se ţine post, nici fructe nu se consumă în această zi. Este vorba despre cele închise la culoare şi pepenele roşu.