Calendar ortodox 26 aprilie 2020. Ultima zi din Săptămâna Luminată

0

Calendar ortodox 26 aprilie 2020. Ultima zi din Săptămâna Luminată. Îi pomenim pe Sfântul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfinții Mucenici Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis, Sfânta Glafira; Sfânta Cuvioasă Iusta și Sfântul Cuvios Nestor.

Sfântul Mucenic Vasile a fost episcop al Amasiei în timpul domniei împăratului Liciniu. Împăratul era căsătorit cu sora împăratului Constantin cel Mare, Constantina.

Bărbatul a îndrăgit-o foarte tare pe una dintre slujnicele soției sale și anume fecioara Glafira. Slujnica i-a mărturisit totul stăpânei sale, iar aceasta a trimis-o departe la Mânăstirea unde Sfântul Mucenic Vasile slujea.

A fost întâmpinată cu bunătate de toți creștii din cetate. A dăruit toți banii primiți de la împărăteasă. Când a aflat împăratul unde se afla feblețea sa a poruncit ca atât fecioara cât și Sfântul să fie aduși în fața sa.

Între timp, Glafira a murit și în fața împăratului a ajuns doar episcopul Amasiei. Sfântul Vasile a fost supus la numeroase chinuri și a sfârșit prin decapitare. Capul său a fost aruncat în mare, iar trupul Sfântului a fost găsit lângă cetatea Sinope și dus în Amasia pentru îngropare.

Troparul Sfantului Mucenic Vasile, episcopul Amasiei
Îndreptător credinței și chip blandeților, învățător infrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câștigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte ierarhe Vasile, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.