Borșul – leacul românesc indicat în bolile de ficat, diabet sau gută

Tărâțele de grâu fermentate în apă dau naștere unui lichid gălbui, cu gust acru și efecte terapeutice deosebite. Este vorba despre borș, un lichid dietetic, tonic natural și leac pentru numeroase boli, cu rol purificator al organismului și ameliorare sau chiar vindecare a unor afecțiuni. Folosit, de regulă, la prepararea ciorbelor, borșul rezultat din macerarea târâțelor de grâu conține minerale, complex de vitamine B și C, carbohidrați și aminoacizi esențiali.

Responsabilă de puterea terapeutică a borşului este drojdia de bere, un ingredient care ajută fermentația și care conține vitaminele din complexul B, vitaminele D și H, enzime, minerale în forme ușor asimilabile, oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu și crom.

Rețetă pentru borș de casă 0 Borșul de casă este recomandat de nutriționiști în schimbul celui din comerț, plin de aditivi alimentari, periculos pentru organism. IngredienteL 1 kg. tărâțe de grâu, 20.0 gr mălai, 200 gr. huști (tărâțe folosite de la alt borș) sau 20 gr. de drojdie de bere, o mână de frunze de vișin, mărar sau leuștean verde sau uscat

Mod de preparare: Tărâțele se amestecă bine cu mălaiul și cu huștile, se adaugă 0,5 – 1 litru de apă călduță și se lasă la dospit timp de 20-30 de minute. Se adaugă mărarul și frunzele de vișin, se toarnă 9 litri de apă caldă, se acoperă vasul cu un tifon și se lasă la temperatura camerei pentru 2 zile. La început, se va amesteca de câteva ori cu o lingură de lemn, iar după ce s-a acrit, se filtrează, se pune în sticle și se păstrează la frigider. De regulă, vasele în care se prepară borșul sunt cele de lut sau putinele (vase nemetalice).În timpul iernii, timpul de acrire crește până la 3-4 zile.

Cura cu borș revigorează organismul – Cura cu borș este recomandată de către nutriționiști pentru revigorarea organismului. Așadar, pentru un sistem imunitar puternic, se va bea câte o cană cu borș, cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, pe o perioadă de 20 de zile. Cura se poate repeta după o pauză de 7 zile.

Borș pentru ficat sau bilă – Pentru probleme legate de ficat, fiere, rinichi, colon sau bilă, este recomandat consumul unei căni de borș de casă, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, în care se va adăuga o jumătate de linguriță de pulbere de pelin (efect diuretic).

Cura cu borș pentru boli respiratorii cronice – Pentru tratarea bolilor respiratorii cronice, precum sinuzită, bronșită, astm, sunt indicate cure de trei săptămâni, în care se vor consuma două căni, înainte de masă.

Adjuvant în tuberculoză – Borșul blochează dezvoltarea bacililor ce încurajează apariția tuberculozei, datorită substanțelor active din compoziția sa. Zilnic, se va consuma o jumătate de litru de borș, pe stomacul gol, înainte de mesele principale.

Borșul elimină toxinele din organism – Recomandat și în dietele de slăbit, borșul elimină toxinele din organism. Se urmează o cură cu borș de casă, timp de 10 zile, perioadă în care se va consuma câte o cană de borș pe zi (250 ml). Tratamentul se poate repeta de 2 ori pe an, primăvara și toamna, fiind recomandat persoanelor cu diabet, artrită, gută, probleme reumatice, hepatice și renale.

Borș pentru afecțiuni pulmonare – În cazul afecțiunilor pulmonare, apa consumată zilnic va fi înlocuită cu un litru de borș amestecat cu 250 ml infuzie de soc (2 lingurițe flori uscate la o cană cu apă fiartă), îndulcit cu miere și servit înaintea meselor principale. Cura se urmează minimum 2 luni, iar în cazurile mai grave se poate prelungi încă 2 săptămâni.

Borș pentru intoxicațiile cu alcool – Cel mai bun leac la mahmureală este borșul, care înlătură simptomele intoxicației cu alcool, urmată de amețeală, tremuratul membrelor, senzație de vomă, dureri de cap. Se bea un litru de borș înainte de masă. Băut zilnic, acesta lecuiește persoanele de patima alcoolului.