ASTĂZI ESTE MARE SĂRBĂTOARE: Iată ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?

Este mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși pe 27 octombrie 2021, de pomenirea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Ce este păcat să faci în această zi sfântă?

Calendar ortodox 27 octombrie 2021. Pe 27 octombrie, în calendarul creștin ortodox este marcată cu cruce roșie, sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Sfântul Dimitrie cel Nou sau Sfântul Dimitrie Basarabov se sărbătorește în fiecare an la data de 27 octombrie, atunci când, în București se organizează unul dintre cele mai ample pelerinaj din an.În acest an, Sfântul Dimitrie cel Nou pică pe data de 27 octombrie într-o zi de miercuri, de aceea se ține post.

Sfântul Dimitrie Basarabov este supranumit si Ocrotitorul Bucureștilor, astfel, în Capitală se organizează un pelerinaj la care participă o mulțime de enoriași.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Dimitrie cel Nou?
În ziua Sfântului Dimitrie cel Nou nu trebuie să faceți treburi casnice, nu trebuie să spălați și nici să faceți curățenie.Tot in data de 27 octombrie, oamenii obișnuiesc să meargă la cimitir cu ofrande sfinţite la biserică şi le împart la mormântul persoanelor dragi pe care le-au pierdut.

În unele regiuni din țară, există obiceiul să se aprindă câte zece lumânări la mormintele persoanelor care au murit fără lumină. Iar fiecare mormânt este împodobit cu flori de toamnă.

De sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, credincioșii obișnuiesc să oferă oamenilor mere sau struguri, nuci şi miere.