A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet Lucian Blaga! Ce a postat Dan Negru

0

Amurit Ana-Dorica „Dorli’ Blaga (91 de ani), fiica filosofului, poetului şi dramaturgului român Lucian Blaga şi a Corneliei Brediceanu.

De profesie fizician, Dorli s-a ocupat toată viaţa de recuperarea şi valorificarea operei marelui poet Lucian Blaga.

Dorli Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, Elveţia. Până în 1939, trăieşte cu părinţii – Lucian Blaga şi Cornelia Brediceanu, în mai multe ţări din Europa: Elveţia, Austria, Portugalia şi Franţa, unde locuiec la Paris. Apoi, familia se stabileşte la Cluj. Dorli începe liceul la Sibiu, în condiţiile cedării Nord-Vestului Adealului către Ungaria horthystă.

Apoi, în 1946 familia revine la Cluj, unde Dorli Blaga îşi termină liceul, după care devine studentă a Facultăţii de Fizică din Cluj. În 1956 se căsătoreşte cu profesorul universitar Tudor Bugnariu, conform Ziarului Faclia. Din anul 1962 Dorli Blaga vă lucra la Institutul de Documentare Tehnică IDT iar între anii 1967-1972 la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Comisia Plan Sinteză.

A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet Lucian Blaga
Din 1972 va reveni la Institut unde devine responsabil al revistei institutului, redactor responsabil pentru publicaţia „Cercetare ştiintifica dezvoltare tehnologică”, publicaţie realizata pe baza documentelor UNESCO şi ONU.

Din 1991 lucrează la Senatul României în calitate de expert cu documentaţia privind NATO, iar apoi în calitate de consilier parlamentar la cabinetul Preşedintelui Senatului din acea vreme, Oliviu Gherman.

Fiind „delegată” de chiar Lucian Blaga să îi administreze opera, toată activitatea extraprofesională a fost consacrata acestei datorii. În acest mod, Dorli Blaga a efectuat toată munca de recuperare şi valorificare a operei eminentului poet şi filosof.