10 lucruri care vă pot salva viaţa în cazul înţepăturilor de albine

Şapte persoane au fost înţepate de albine în doar o săptămână: ultima este o fetiţă ce a ajuns în stare gravă la urgenţe, iar doi bărbaţi nu au mai putut fi salvaţi după ce au fost înţepaţi de zeci de albine. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă, explică pe pagina personală de Facebook primele măsuri care trebuie luate în caz de înţepătură de albine:

Albina nu atacă daca nu este agresată.
Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.
Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.
Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.

După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.

Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.
Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de reacții:

a) nici o reacție (la prima înțepătură, sunt necesare minim doua contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori);

b) reacție inflamatorie ușoară/moderată- locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională( la distanță de locul înțepăturii, dar doar pâna la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic), cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătura și evoluție potențial letală.

Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.

În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

1 fiolă de adreanalină administrată sublingual poate fi soluția salvatoare.
Rețineți!

Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).

Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).

Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.

Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.

Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina.